24 de des. 2011

On va nàixer Thomas Merton?

Thomas Merton
Crec que amb el llibre de hui, ja n’he tingut prou, i he pensat de fer una reclamació que considere digníssima: esmentar com cal un lloc de naixença i lligar un personatge amb el poble i el país que pertoca. M’explique sense retard: aquest matí he recollit a la llibreria París-València un títol que hi tenia encomanat: la correspondència de l’escriptor nicaragüenc Ernesto Cardenal amb el també escriptor i sacerdot Thomas Merton. No sé quan el llegiré perquè les meues hores s’escolen com un insecte bastó entre els dits, i m’encantaria dedicar tota una vesprada a fruir de la lectura i prendre notes, però no puc planificar-m’ho. El cas és que –deformació professional– doctorege el volum en les seues qüestions tècniques i de maquetació, i em trobe amb la següent informació biogràfica sobre Merton (i a més a més en la primera línia): “Nacido en Francia en 1915 de padres estadounidenses”. L’any és correcte, sí; ara bé, dels progenitors, la mare era l’americana, perquè el pare era nascut a Nova Zelanda; i el de França serà per allò de la comoditat…
Quina és la realitat vertadera? Que Thomas Merton va nàixer a la localitat de Prada de Conflent, comarca del Conflent, és a dir, a Catalunya. S’hi va estar ben poc, és cert; tampoc no m’he llegit (encara) tota la seua obra com per a saber si n’era conscient, d’aquesta particularitat, o si tornà en algun moment al país on va vore la llum per primera vegada, però ningú no pot privar-nos del plaer de dir que Thomas Merton va nàixer a Catalunya.
Malauradament, de la seva amplíssima producció, en català només en podem llegir Mística i mestres zen (Pagès) i Pensaments en la solitud (Claret). No dispose del primer llibre i no sé quina informació bibliogràfica en donaran, de l’autor; Claret sí que especifica que va nàixer a Prada de Conflent (no a França, ni a *Prades), i per tant… Però, evidentment, cap altra editorial que haja traduït Merton a l’espanyol (malgrat tindre la seu a Barcelona) fa esment de la catalanitat per ius solis de l’excel·lent escriptor i religiós.
Fora no ho faran, bé que ho sabem, però nosaltres no hi hauríem de tindre embuts a començar entrades d’enciclopèdia (o de Wikipèdia…), o ressenyes de qualsevol mena, amb aqueixes paraules màgiques: Thomas Merton va nàixer a Catalunya el 1915, fill de pares anglosaxons… No em direu que no queda bonic!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada